dijous, 20 de febrer del 2014

CARROSSA VERDA DE L'EMBUT A LA RUA DE PALMA

La Plataforma Crida i l'Assemblea de Docents han decidit recuperar enguany el carnaval com a festa reivindicativa amb una carrossa verda de l'embut a la rua de Palma, el proper 2 de març a partir de les 17 hores.

Tant la Plataforma Crida com l’Assemblea de Docents animen les escoles i els ciutadans en general a fer la seua pròpia comparsa amb el verd com a color estrella o a unir-se a la carrossa de l'embut.
Un bon moment per a seguir demostrant que la lluita en defensa d'una escola pública i de qualitat continúa. 


Origen de la carrossa de l’embut
El mes de març de 2012 va nàixer la Plataforma Crida al col·legi Es Pont. En el mateix moment de la consitució, es va escollir el nom i el logo: un embut. Encara que també és cert que "ens volen fer passar per aquí, però si ho gires serveix per cridar", com diuen a Crida, també es relaciona l'elecció amb una trista història.
L'embut té dues parts: l'ampla, de la qual gaudeixen rics i poderosos, i l'estreta, per on els necessitats han de fer passar els seus somnis i desitjos. Amb aquesta simbologia, el 1935 un grup d'amics d'Andratx va fer una carrossa per a la desfilada de carnaval amb un embut gegant per a denunciar la pobra situació del seu poble i del seu país. Hi participaren Joan Horrach Florit Espardenyeret, Jaume Porcel Pujol Sec, Antoni Palmer Catalí, Sebastià Cañellas Terrades i el conductor, Joan Seca. Encara que la carrossa va ser un èxit, no va agradar a tots i alguns van voler fer pagar l'ocurrència de l'embut, cosa que va costar la vida a tres dels responsables: un any més tard, després del colp d'estat franquista, Espardenyeret va ser afusellat lligat al reixat de l'entrada del cementiri de Palma i Sec (màxim responsable del Partit Comunista de S'Arracó) va morir apallissat. Sebastià Cañellas treballava de cambrer al Bar Bosch i va poder eludir la condemna de mort perquè era menor, però en aconseguir la majoria d'edat dos anys després, va ser afusellat.
El 2012, els néts dels tres desapareguts els van fer un homenatge desfilant amb màscares blanques i amb la carrossa de l'embut.

FONT: dBalears

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada