dijous, 6 de març del 2014

La Conselleria d'Educació imposa una línia en castellà al CP Pare Català de València en contra del 94,6% de les famílies

Anem sumant atacs contra l’escola pública i en valencià:
1r: Arranjament escolar: tancament de 6 escoles d'ensenyament en valencià al llarg del País Valencià, supressió de 70 unitats d'ensenyament en valencià i possibilitat que en desapareguen 82 més.
2n: Reial Decret de la LOMQE segons el qual només es garantirà l'ensenyament en castellà a les famílies per part de l'Administració.
I ara: imposició d’una línia en castellà al CP Pare Català de València en contra del 94,6% de les famílies.

L'any passat 44 escoles públiques van aconseguir l'obertura de línies d'ensenyament en valencià, gràcies a l'aprovació del canvi de programa lingüístic especificat en els seus Projectes Lingüístics de Centre i aprovats pels respectius Consells escolars.
Una d'aquestes escoles va ser el Pare Català de Benimaclet, per a atendre la gran quantitat de demanda d'ensenyament en valencià per part de les famílies del barri i la manca d’oferta per cobrir el dret a triar aquest programa a totes les famílies sol·licitants.

Tal com marca el Decret de plurilingüisme, durant el passat període d'admissió de sol·licituds (del 9 al 16 de maig), a totes les escoles que sol·licitaven un canvi de programa a valencià de cara a aquest curs, la Conselleria d'Educació va fer una primera consulta a les famílies.
En el cas del CP Pare Català: 
• 56 van demanar preferentment opció valencià (82%).
• 12 van demanar preferentment opció castellà.
Així, la directora general d'Innovació, Ordenació i Política Lingüística, Beatriz Gascó va aprovar una línia en valencià més per al CP Pare Català.

De 75 famílies que finalment van matriculat els fills i filles en 3 anys (del 8 al 12 de juliol) al CP Pare Català, 71 van escollir ensenyament en valencià, això és el 94,6%.

El 14 de juny de 2014, dues famílies que van matricular els seus fills en infantil de tres anys al CP Pare Català per a l'actual curs van interposar un recurs d'alçada a la Conselleria d'Educació on demanen l'anul·lació del procediment de canvi de programa lingüístic.
Aquestes dues famílies al·leguen que no estaven informats del canvi de programa a valencià abans del període de matriculació i que el Projecte Lingüístic de Centre hauria d'haver estat aprovat abans del període de matriculació.
Ni cap ni peus. Si la línia va ser aprovada el 20 de maig, després del període d’admissió de sol·licituds i de la demostració que el 82% havien escollit línia en valencià, és impossible que en juliol no saberen que matriculaven els seus fills en una línia en valencià.

"El Secretari Autonòmic d'Educació i Formació ha fomentat una incongruència gravíssima molt a consciència i ha desautoritzat la Directora General d'Innovació, Ordenació i Política Lingüística, Beatriz Gascó", han explicat fonts d'Escola Valenciana i han afegit: "Si la consellera d'Educació ha insistit tant amb que es farà el que diga la majoria de famílies, sembla que en aquest sentit Rafael Carbonell també contradiu M. José Català", s'ha dit des d'Escola Valenciana.

Després del recurs d'alçada que van presentar les dues famílies, des de la Conselleria d'Educació s'ha estat pressionant a les 12 famílies restants que van marcar en primera opció castellà perquè s’hi sumen al recurs, especialment a sis famílies nouvingudes. Només han aconseguit convéncer dues famílies més.

Davant aquesta situació, Escola Valenciana va proposar a la Conselleria d'Educació:
• Que escolaritzara en un altre centre de la ciutat de València els demandants. 
• Que habilitara una unitat en castellà al CP Pare Català, a part de les tres existents en valencià, per als quatre alumnes que volien ensenyament en castellà.

Rafael Carbonell opta per convertir en castellà la línia en valencià en el segon trimestre del curs i ha fixat que es faça el canvi en un període màxim d'un mes.

Recordem qui és Rafael Carbonell?
Rafael Carbonell era director general d'Ordenació i Centres Docents quan Alejandro Font de Mora va ser Conseller d'Educació. Carbonell va denegar sistemàticament durant aquest període l'obertura de línies en valencià i no va atendre cap recurs ni reclamació de les famílies que ho sol·licitaven. La política d'atac a l'ensenyament en valencià per part de Rafael Carbonell va tindre com a conseqüència tres sentències del Tribunal Superior de Justícia Valencià que obligaven la Conselleria d'Educació a obrir línies d'ensenyament en valencià.  

Les 71 famílies afectades per la imposició del canvi de línia de valencià a castellà s’han reunit en assemblea per decidir les accions a emprendre. Les dues famílies que han presentat el recurs reclamant línia en castellà també han assistit a l’assemblea.
Els acords presos per les 71 famílies han estat:
- Presentar un recurs al TSJ valencià durant aquests dies demanant la suspensió cautelar de la decisió de la Conselleria d’Educació, en què priva 21 famílies de la seua opció d’haver escollit el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià.
- Proposar tant a la Conselleria d’Educació com a les quatre famílies que volen castellà dues mesures possibles:
- Que la Conselleria d’Educació habilite una línia en castellà per a aquestes quatre famílies a part de les tres existent en valencià.
- Que en la línia en valencià que es pretén suprimir i canviar per una en castellà hi hagen dos mestres, un de línia en valencià per a 21 alumnes i un/a altre/a de línia en castellà per als quatre alumnes restants.

Les famílies que han iniciat el conflicte han dit en l’assemblea que valoraran aquestes opcions, però no han dit encara si n’accepten alguna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada