dimarts, 21 de gener del 2014

Atac frontal contra l’educació pública i en valencià

Conselleria d’Educació presenta un ball de números i cap resposta

Només un de cada tres alumnes estudia en valencià al País Valencià. I tot i així, la Generalitat planeja tancar 151 unitats on s’imparteixen les classes en aquesta llengua. La mesura forma part d’un pla -anomenat d’arranjament escolar- que preveu eliminar un total de 283 unitats d’ensenyament públic -entre infantil i primària- el proper curs 2014-2015. La supressió d’aquestes unitats comporta la desaparició de sis escoles en valencià, cosa que deixarà barris i àrees del territori sense oferta en la nostra llengua.
Pel que fa als centres concertats, només un 6% compta amb el valencià com a llengua vehicular. A més, a l’educació concertada s’hi crearan huit noves unitats el curs vinent.
Quin és el motiu real, doncs, de l’eliminació d’unitats a l’educació pública? Pel que sembla, no estem parlant de simples retallades per qüestió de falta de capacitat econòmica...
Tenint en compte la situació de la nostra llengua actualment, que no és ni de ben lluny una situació normalitzada, es tracta d’un claríssim atac frontal contra l’educació pública i en valencià.

Per a no marejar-nos, resumim: 283 unitats afectades, 151 de les quals en valencià. Seguim.
Segons les fonts de La Veu del País Valencià, Císcar nega que siguen 151 les unitats que Conselleria pretén eliminar i ha dit que la previsió és de suprimir 76 línies educatives d’infantil tant en valencià com en castellà, però segons fonts de El Punt, són 69 els centres afectats que tenen línia única en valencià i 66 els centres centres amb doble línia en què es pretenen eliminar les unitats.
Davant aquest ball de números, Escola Valenciana va sol·litar de nou (per tercera vegada) el passat divendres 17 de gener una reunió amb la consellera d’Educació en la qual adjunta l’informe presentat en roda de premsa. El mateix informe que volia presentar el 14 de gener en mà a la pròpia conselleria, però que va ser impossible perquè la instància educativa va anul·lar a última hora la reunió. Escola Valenciana ha hagut d’elaborar l’informe a partir de les dades recollides telefonant una a una totes les escoles afectades, per saber quina llengua vehicular utilitzen.
Escola Valenciana encara espera la contestació de Ma. José Català.

Les escoles afectades vam fer un seguit d'al·legacions (recordem que ens van fer arribar la intenció de la eliminació de les unitats el 19 de desembre, dies abans de les vacances de Nadal i ens van donar fins el 2 de gener de termini per a presentar les al·legacions, en plenes vacances de Nadal, amb les escoles tancades). A hores d'ara, encara no hem rebut cap resposta a aquestes al·legacions. 

Ens preguntem per què Ma. José Català, cap de la conselleria d’Educació, es nega a difondre les xifres d’aquest arranjament en relació al valencià. Ens preguntem per què no respon a les al·legacions, per què no vol reunir-se amb Escola Valenciana i revisar l'informe.
Per què tanta ocultació?
Qui fa les coses ben fetes sempre va de cara.

3 comentaris:

  1. Nativitat Gramage. Professora de Valencià.21 de gener del 2014, a les 13:48

    Ja n.hi ha prou!!

    ResponElimina
  2. Aci un enllaç a les respostes de Ciscar a les preguntes sore educació a la roda de premsa del 17 de genere de 2014

    http://youtu.be/kIM9ObVl0EQ

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies per l'enllaç, Albert! Afegirem les dades a les que ja teníem i penjarem el vídeo en una entrada al blog. Els dubtes de la comunitat educativa i de les entitats és evident. Conselleria dóna números però a hores d'ara, cap dada més. Mareja amb els números d'unitats i línies... Esperem que quan ho facen, no siga tard per a nosaltres.
    Gràcies de nou!

    ResponElimina